De kracht van het nu

De kracht van het nu

 

De kern van aanzienlijk lijden ligt in het weigeren te aanvaarden wat het heden te bieden heeft. Het is van grote waarde om je bewust te richten op het huidige moment en je gedachten doelbewust terug te trekken van onnodig gepieker over verleden of toekomst.

De meerderheid van emotioneel lijden ontstaat door het verstrikt raken in gedachten over wat was of wat zou kunnen zijn, terwijl het ware leven zich enkel in het huidige moment ontvouwt.

In het nu ligt rust en tevredenheid. Het vergt training van de geest om op cruciale momenten de focus terug te brengen naar het heden, wanneer gedachten afdwalen naar het verleden of de toekomst.

De aanvang kan uitdagend zijn, vooral als je gewend bent aan gedachten over voorbije gebeurtenissen of toekomstige scenario's. Echter, door regelmatige oefening wordt dit proces geleidelijk eenvoudiger.

Oefeningen om bewustzijn in het heden te bevorderen:
➖ Richt je aandacht op je ademhaling (een constante in het huidige moment).
➖ Activeer je zintuigen: observeer wat je ziet, hoort, ruikt, enzovoort.
➖ Contempleer over de vraag: 'Wat waardeer ik op dit moment?' Identificeer en benoem de positieve elementen in de huidige ervaring.

In het huidige moment vind je een toevluchtsoord van veiligheid, en je zult ontdekken dat het verminderen van zorgen een aanzienlijke verbetering in welzijn met zich meebrengt. Richt je aandacht bewust en cultiveer innerlijke rust.

📕 Een transformatief boek dat mijn leven en dat van velen heeft beïnvloed, is 'De kracht van het nu' door Eckhart Tolle.
Terug naar blog